Per Jönsson (mf mf f)  (Antavla)

Snickare, Lanthandlare. Blev 79 år.

Far:Jöns Persson (1822 - 1910)
Mor:Truen Persdotter (1826 - )

Född:1850-04-17 Ubbeboda, Örkened, Skåne län Dopvittnen:
H. Inger Pers d-r i Norraryd b., Åb. Per Nilsson ib-m, T. Per Bengtss. i Ubbeboda, P. Gunild Pers d-r i S. Eseboda v. f.
Bosatt:1876-05-26 Rönshult, Kyrkhult, Blekinge län
Bosatt:1878 Ulvshult, Örkened, Skåne län
Död:1929-05-29 Vilshult, Kyrkhult, Blekinge län

Familj med Karna Olsdotter (1854 - 1927)   (Familjeöversikt)

Vigsel:1876-06-22 Kyrkhult, Blekinge län

Barn:
Johan Jönsson (1877 - 1921)

Noteringar:
http://www.sydostran.se/index.44712---1.html
Publicerad 2005-06-24 03:00
Hos Stigs farfar i Wilshult fanns allt
VILSHULT · En rostig ögla, en fläckig pinne och två gamla spikar vittnar om att den har många år på nacken. Den ser kanske inte mycket ut för världen men galgen med texten ¿Per Jönsson Wilshult" har en intressant historia att berätta.
En historia som innehåller såväl lycka som framgång och dramatik.
Bakom varje framgångsrik man står en kvinna, säger en del. I detta fall är det precis tvärtom.
Aktiebolaget Per Jönsson fick namnet av sin grundare. Men det var hans fru, Karna, som var drivkraften bakom affärsverksamheten i bygden runt Vilshult.
I ett uthus i Rönhult, cirka sju kilometer från Vilshult, startade 22-åriga Karna med två tomma händer en affär år 1876. Två år senare, tillsammans med maken Per, öppnade hon en verksamhet i skånska Ulvshult. Efter tjugo år flyttades företaget till Vilshult och fick ett rejält uppsving. Mycket tack vare den omtyckta och godhjärtade affärstalangen Karna, eller Mor Karna som hon kallades.
- Min farmor var en färgstark, drivande affärskvinna. Det har påståtts att hon hade en dålig skolgång och att hon varken kunde läsa eller skriva. Men räkna kunde hon i alla fall, säger barnbarnet Stig Jönsson.
Efterhand utvecklades Per Jönsson AB till södra Sveriges största lanthandelshus.
Förutom livsförnödenheter som mat och husgeråd handlades det med gårdar, hästar och kor. Jönssons tillverkade också spånkorgar som exporterades till Danmark, England och Tyskland. Och så såldes givetvis en hel del kostymer och kläder som krävde sin galge.
Mor Karna avled 1927, när barnbarnet Stig bara var tre år. Två år senare dog farfar Per.
Stig Jönssons minnen från sina farföräldrar är därför få och vaga. Men verksamheten minns han tydligt.
- Det var en väldigt livlig affärsrörelse. Folk kom långväga ifrån med häst och vagn. Affären var välsorterad och där fanns precis allting, minns han.
Från sitt hus i Vilshult ser han idag ner till den plats där farföräldrarna Per och Karna Jönsson en gång öppnade sin affär. Dit gick han efter skolan och arbetade på eftermiddagarna.
- Omedelbart efter konfirmationen började jag jobba där. Sedan arbetade jag där till slutet av femtiotalet, säger Stig.
Karna och Per fick elva barn, åtta pojkar och tre flickor. Många av dem blev bara några år gamla.
Till fyra av sina söner skaffade Karna affärer. Vid järnvägsstationen öppnades en verksamhet som drevs av sonen Johan. I Kyrkhult fanns sonen Gottfrids filial och i Kärraboda försökte Gustaf bedriva affärsverksamhet.
Efter Pers död 1929 ägdes diversebutiken i Vilshult av sonen Albert som drev den fram till 1961 då Samings köpte lokalerna och gjorde om affären till självbetjäning.
En brand förstörde Per Jönssons AB i Vilshult 1943. Barnbarnet Stig Jönsson var då 19 år.
- Det var sent en lördagskväll, om jag inte minns fel. Det var en våldsam brand som omfattade flera bostadshus och alla byggnader som låg under samma tak som affären. Allt strök med. Jag är inte säker, men jag tror att det började brinna i kontoret och att det berodde på ett elfel, säger Stig.
Fram till nyinvigningen av affären året därpå flyttades verksamheten in in en provisorisk lokal på andra sidan vägen.
Lanthandlare var på den tiden ofta också jordbrukare. Så även Mor Karna. Det sägs att hon var lika hemmastadd i ladugården som i affären. Förutom att hon hade flera jordbruk i bygden ägde även Vilshults hotell med tillhörande jordbruk, som låg intill järnvägsstationen.
Mor Karnas talang för affärer har gått i arv, generation efter generation.
- Fram till för bara några år sedan drevs det affärer i släktens namn. Johans son, Carl Albert Jönsson hade Caj Radio i Olofström. Och ett av Johans barnbarn har nyligen lagt ned, säger Stig Jönsson.
Därmed avslutades en affärsverksamhet som pågått i över 125 år. Minnena suddas långsamt ut. Galgen, däremot, den består.
Caroline Kidebäck

Senast ändrad: 2011-06-25